dilluns, 11 de gener del 2010

VICtimari?


Vic havia estat, fa uns pocs anys, una fita per als educadors i educadores assenyats i renovadors del país. La ciutat d'Osona va fer el miracle de poder distribuir els infants i adolescents de famílies immigrades entre tots els centres educatius que posseeix; tant públics (relativament fàcil) com privats (una molt lloable iniciativa dels titulars). I ho va fer amb un consens social més que encomiàstic. Si Narcís es contemplava en l'espill de l'aigua, els educadors i els responsables polítics de l'educació ens contemplàvem en el mirall vigatà.
Després va ser que Vic inicià -no en solitari, però quasi- la mala idea de les "aules d'acollida segregades". Aquesta iniciativa em semblà -i ho vaig dir- una mala idea. Les segregacions són contradictòries amb les acollides. Si l'argument és massa capciós, diré que les segregacions -encara que siguin d'acollida- acaben segregant.

Que el govern municipal de Vic hagi decidit ara -l'alcalde és un altre, encara que del mateix signe polític- que no empadronarà els immigrats i les immigrades "no legals", és el pitjor regal de Reis que Catalunya podia rebre. Una dona immigrada "il·legal", embarassada de vuit mesos, on infantarà? Quina casa podran llogar ella i el seu marit per a l'infant que arriba? En quina escola bressol acolliran aquest infant? Negar el padró, no ho va fer ni Herodes.

Negar el padró és negar el dret a arrelar. Es negar el dret a una residència (principi fonamental entre els fonamentals principis). Es, definitivament, negar el dret a tenir un lloc en el món.

La "il·legalitat" és una causa suficient per aïllar en el no res de vidre translúcid un ésser humà?
Alerta, que es comença amb qüestions tan artificials com aquesta i s'acaba fent categoria de coses tan artificioses com el color de la pell o el so que fan els noms propis. O és que no coneixem com ha anat el món -com li ha anat al món, vull dir!

Alerta, que la xenofòbia impregna tota matèria: matèria dreta, matèria esquerra, matèria confessional, matèria identitària... Són d'aquests materials, els grups que governen a Vic (CiU, PSC, ERC)

Una de les inclinacions més bàrbares de l'home és la repulsió xenòfoba cap a l'altre. Una altra és la repulsió homòfoba. I una altra, encara, és la fòbia al credo aliè.

El dret a "residir" és el dret a "exisitir per/amb als altres". Podem sobreviure sense una identitat, encara que sigui amb sofriment. Però no podem fer-ho sense viure entre els altres, amb els altres... I entre "els altres" -cadascú és "altre"- mai no n'hi ha dos d'iguals. Aquesta és la meravella de la creació diversa, aliena a la voluntat humana. La meravella de la cultura -pròpia de la voluntat humana- és usar aquesta diversitat per fer-ne creació.

Vic és moltes, moltes coses bones. Entre elles, una llum en l'educació i un estel polar en les edicions humanístiques. Que no l'embrutin els prejudicis d'uns governants que potser -dic potser- ensumen massa vots. Ensumar vots pot perjudicar greument la salut pròpia i la dels que són a l'entorn.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada