divendres, 5 de febrer del 2010

Expolangues.


Acabo d'arribar de París, amb la Mesa i els/les portaveus de la Comissió de Cultura del Parlament. La Vicepresidència del Govern ens ha convidat a la inauguració i als actes més protocol·laris de la fira internacional sobre les llengües, que cada febrer s'esdevé a la capital francesa, EXPOLANGUES. La raó d'aquest viatge és aquesta: el Català ha estat, enguany, la llengua convidada de la fira que organitzen els francesos. Poques llengües n'han estat fins ara; de manera que la nostra ha tingut l'honor de la singularitat i del reconeixement per part de França.

EXPOLANGUES és un certamen molt concorregut, que abraça els negocis que giren entorn dels idiomes: traduccions, edicions pedagògiques, oferta d'ensenyament de llengües, presentacions de materials de gramàtica i de filologia, etc. A judicar per l'enorme quantitat d'estants -enmig dels quals, el nostre, blanc, elegant, alt i digníssim- la fira EXPOLANGUES és ben concolidada i resulta ser una cita internacional obligada per als negocis i per a la cultura que giren al voltant de les llengües. Hi són presents la pràctica totalitat de països del món desenvolupat. I hom hi està més que alerta de les novetats i de les possibilitats anuals.

Esser llengua convidada a EXPOLANGUES és un reconeixement de dimensió internacional. Per al Català és, a més, una gran oportunitat (que se suma a la que va tenir la literatura catalana a Frnakfurt - Fira internacional del llibre) de donar-se a conèixer com a llengua de cultura i com a idioma de deu milions d'europeus, amb una llarguíssima tradició literària i amb un present eficaç i eficient en la comunicació i en la producció de cultura oral i escrita.

En els seus diversos parlaments -fets en francès per educació i per demostrar que som més que bilingües-, el Vicepresident del Govern de la Generalitat, Hble. Josep Lluís Carod-Rovira ha assenyalat reiteradament que el català és de les poquíssimes llengües que tenen traduïts tots els clàssics gracs i llatins; i que és, alhora, un idioma tan modern i tan viu que compta amb un univers enorme de catalanoparlants en la "globosfera", o que ja té un munt de llibres incorporats als e-books digitals.

La presència del Català a EXPOLANGUES ha estat a càrrec de l'Institut Ramon Llull, que ja abraça el Govern de Catalunya, el de les Illes, el d'Andorra, el departament francès dels Pirineus Orientals, bona colla d'Ajuntments de la Franja, la Ciutat de l'Alguer i pobles i ciutats del País Valencià. Tots els representants d'aquests territoris han estat presents a la Fira i hi han deixat llur empremta i llur dicció en els parlaments oficials.

EXPOLANGUES no és pas cap cimal en la lenta i constant escalada del prestigi universal del Català, però és un pas més, i de qualitat, en la nostra carrera cap a la normalització de la llengua de Catalunya en el concert de les nacions.

Tota la delegació parlamentària (CiU, PSC, ERC, ICV) ens hem preguntat quan el català se sentirà en les Corts Generals i en les Institucions de la Unió Europea. Es una vergonya cultural que no hi sigui encara present amb la normalitat amb què l'Institut Ramon Llull l'ha portada a París i amb què la fira internacional de més prestigi per als idiomes l'ha acollida.

Sé que tot arribarà. Però, marededéu com ens ho fan gruar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada