diumenge, 2 de maig del 2010

La ruta dels orígens.


Fa uns dies vaig rebre el professor arqueòleg de la UAB, Rafael Mora Torcal al Parlament. El coneixia d'una visita meva d'estiu, ara fa dos anys, als jaciments del Montsec lleidatà, on treballa en les excavacions d'abrics paleontològics.

Rafael Mora i el seu equip ja fa uns anys que investiguen en dos abrics d'enorme importàcia paleontològica de la Noguera: la Cova Gran, a Santa Linya, i la Roca dels Bous, a Sant Llorenç de Montgai. Són dos jaciments d'un incalculable valor per a la ciència de l'evolució dels homínids. Un col·laborador lleidatà dels arqueòlegs -Andreu Rivadulla- afirma, amb una comparació sorprenent: "Atapuerca és al Vaticà de la paleontologia, allò que els jaciments del peu del Montsec són a la Sagrada Família". Té raó. S'hi han trobat multitud de testimonis del pas dels Neandertals pel corredor del prepirineu: estris, restes d'alimentació, ornaments personals... I han demostrat com de poblat va ser el peu del Montsec en la prehistòria. A la Cova Gran (un abric de dimensions enormes) hi ha evidències que l'espai va ser ocupat simultàniament (per bé que no en coincidència temporal) per l'espècie humana i pels Neandertals, quan aquests ja eren en portes de l'extinció.

Ara, Rafael Mora i la seva gent volen museïtzar ambdós jaciments. Començaran per la Roca del Bous, de Sant Llorenç. Aquest indret ja rep milers d'escolars l'any, i alguns centenars de persones informades que volen saber com és i per què és important l'indret. Museïtzar-lo, ho faran amb els recursos més moderns i innovadors que permet la tecnologia: a més de l'espai físic que serà adequat per a les visites, tota la informació es contindrà recompilada en mitjans informàtics capaços d'oferir una descripció virtual completa del jaciment i d'allò que les excavacions successives hi han descobert. Els visitants disposaran d'una pantalla personal amb què identificar cada troballa en cada estrat i la complexitat sencera del jaciment. Tota aquesta informació s'explicarà, alhora, en una exposició capaç d'itinerar des del centre d'operacions i camp d'aprenentatge actual, a Sant Llorenç de Montgai. i en un WEB propi. Aquesta acció museística és prevista que pugui realitzar-se enguany mateix.

Atesa la importància creixent del Montsec, amb el Centre d'Observació de l'Univers ja en ple funcionament, el Consorci del Montsec, la UAB i l'Associació Recerca i difusió del patrimoni històric de la Noguera, han unit esforços amb entitats culturals franceses del Pirineu (Cité de l'Espace, de Toulouse; Museum d'Histoire Naturelle, també de Toulouse; o A ciel ouvert, de Fleurance) per dissenyar un itinerari transfronterer de turisme cultural i de natura que rep el nom de RUTA DELS ORÍGENS: orígens de l'univers, orígens de la humanitat... El projecte ja és reconegut per la Unió Europea, a través dels fons FEDER, que aporten un 65% del total de la inversió per a l'adequació dels centres d'interès de la RUTA, calculada en 2.600.000 €. La resta ha de finançar-se a través d'aportacions públiques i privades dels estats francès, espanyol i andorrà si s'hi acaba sumant, com sembla que serà.

La museïtzació de la Roca dels Bous (part importantíssima de les inversions de la RUTA) comporta una inversió de 310.000 €, dels quals els fons FEDER n'aporten 201.000. La resta ha de venir d'institucions i de patrocinis privats. En l'actualitat, hi ha converses entre els promotors i la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida -que a través del seu President ha acollit amb empenta aquesta iniciativa- per assolir el necessari mecenatge entre les empreses lleidatanes que vulguin comprometre's en el projecte.

Tot sovint, des de Lleida, hem plorat per la sequera d'inversions i per l'eixutesa d'idees. Ara tenim a l'abast un projecte més que engrescador, capaç d'aportar creixement econòmic a un territori que el necessita prou, i capaç d'obrir al món un patrimoni científic immens, des de les terres on conflueixen el Pla de Lleida i el Pirineu occidental català. Tant de bo que trobi ressò i caliu social entre nosaltres.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada