diumenge, 25 de juliol del 2010

El Montsec, Parc Natural.


Cert, el Montsec no és la "Muntanya d'Ametistes" que cantava, en lloor del Montseny, el poeta Bofill. No: el Montsec és agrest com un animal indòmit, com un terrer que els déus van deixar sense polir, com la set que crema, com l'aspra ventúria que precedeix la tronada a l'estiu.

Cert, al Montsec no hi ha nimfes de riu vora les fonts, com sí que surten durant les migdiades d'estiu al Montseny. Al Montsec, la font és de les Bagasses; de les dones de la vida que traginen els cossos dels traginers. Ni sucre romàntic, ni al·legoria de la bellesa: pura carn descarnada, sexe en el camí dels carros.

Però l'ermita de la Pertusa, clavada en la roca viva, no té germana que se li assembli; ni al Montseny ni al Montsant, ni a Montserrat. I no ´tenen comparança possible les cingleres de les gorges de Montrebei i de Terradets.

Per això fa tres anys llargs que vaig darrera que la Generalitat de Catalunya declari el Montsec com a Parc Natural de Catalunya. Sé que en aquesta intenció hi ha coincidència amb milers de persones que estimen la muntanya d'Ares, de Rúbies, d'Estall; amb milers de vianants que n'han recorregut les senderes o que n'han desafiat les parets.

El Montsec -si esdevé Parc Natural- és una deu per a la gent que n'habita les faldes i les conques. Quan el gra, ni l'ametlla, ni la vinya ni les olives negres ja no donen per viure els padrins i els infants de la masia o de la casa del llogarret, el segell de territori preservat val el que val l'aigua que traspassa les parets calcàries i s'embassa més avall, reserva de riquesa per a la plana fèrtil.

Endemismes biològics, una vida pletòrica i diversa en el garric, en les aigües o al cel, un patrimoni de cultura intens i immens (menut i brillant), aconsellen de totes totes, la preservació d'aquest sistema sec de roca i d'alzina, de ginebró i de coscollars, de camps de sembra i d'ametllers, de mel i d'aranyons.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, a través de la direcció general del Medi Natural, ha culminat els estudis previs al bateig de la serra del Montsec com a Parc Natural. Els presentava als agents del territori aquest divendres, 23 de juliol, a Camarasa.

Finalment, hem començat. Ara, cal desitjar que cap pas del procediment no s'embassi. Cal desitjar que qui viu en el territori aporti del seu a aquest projecte que seu és, com és del país sencer i de la vida tota.


COMUNICAT DE PREMSA
Departament de Medi Ambient i Habitatge.
GENERALITAT DE CATALUNYA.
23/07/2010 19:00

Medi Ambient i Habitatge presenta els treballs inicials del futur Parc Natural del Montsec.

El conseller Baltasar ha explicat als alcaldes de la zona i representants del Consorci del Montsec les oportunitats de la creació d'un parc
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha explicat aquesta tarda a Camarasa (la Noguera) els treballs inicials per a la creació del futur Parc Natural del Montsec. Baltasar, acompanyat de la directora general del Medi Natural, Núria Buenaventura, ha presentat als alcaldes de la zona, membres del Consorci del Montsec i representants d’entitats, les oportunitats de desenvolupament econòmic que representa la creació d’un parc en les poblacions que l’integren.
L’àmbit d’actuació d’aquests treballs és l’actual espai del Pla d’espais d’interès natural (PEIN) Serra de Montsec. L'objectiu bàsic de la declaració com a parc natural d'aquest espai és la de garantir la conservació dels valors naturals d'una manera compatible amb l'aprofitament ordenat dels seus recursos i el manteniment de les activitats tradicionals dels habitants dels municipis que l'integren. El futur parc pretén constituir un factor de dinamització social i econòmica de la zona.
L'espai natural de la Serra del Montsec és la unitat prepirinenca central, i en especial de les serres exteriors, que presenta una major diversitat i representativitat dels paisatges d'aquest territori. Els elements dels seus sistemes naturals (geològics, flora, fauna) determinen un conjunt de notable interès i de gran singularitat dins de Catalunya.
La presentació d’aquests estudis de base representa el pas previ a l’inici d’un procés de diàleg i participació amb els ens locals i les entitats del territori per a la creació del nou parc. La figura parc natural representa una protecció de rang superior que implica una gestió més intensa sobre el territori i una major dotació de mitjans tècnics i econòmics que contribueixin a la conservació del patrimoni natural i al desenvolupament socioeconòmic del territori.



3 comentaris:

  1. Fantàstic si es fa realitat. On s'ha de signar?.
    Glòria

    ResponElimina
  2. francesc : ets un poeta, li enviaré a ma germana que va a estiuejar a Ager ! per cert, al paràgref 4rt se t'ha escapat Montseny per Montsec, és el te parlar de tant MONTS !!

    ResponElimina
  3. Deixe'm felicitar-lo per la seva intervenció al Parlament defensant la posició del seu partit sobre la ILP sobre les corrides.

    ResponElimina